Kapproing er en gammel aktivitet som er kjent fra Oldtiden i Athen og vikinger. Ordet regatta oppstod med ro konkurranser i Venezia under middelalderen hvor de brukte kondoler.

På 1600 tallet startet rokonkurranse mellom engelske fiskere, yrkesroere og fergemenn, senere skulle berømte regattaer bli arrangert på river Thames på 1715 tallet. Britiske skoler og universiteter var tildlig aktive hvor man har fått den berømte Oxford - Cambrigde regattaen, som startet i 1839 og er ennå aktiv.

Vår Nabo fredrikstad var den første til å stifte roklubb i 1877. Det ble gjort forsøk i slutten av 1800 tallet å stifte en roklubb i Halden, men ble dessverre ingen suksess. Noen år senere møttes noen menn og klarte å danne Haldens roklub den 08. August 1908. Det var Otto Flor, Jon Gudbrandsen, Peter W. Petersen, Ingvar søraas og brødrene Edvart, Yngvar, Bjarne Sem.

Det ble iverksatt arbeid for å samle inn penger og en innerigger ble bestilt i 1909 og annkom roklubben i 1910. Med båt på plass ble båthus ble leid ut av godseier P.M Anker. Båthuset lå like ved Dagens rolokaler men brant ned på 70 - tallet.

Haldens roklub debuterte på sin første regatta i 1911, noe som endte i dramatikk da båten ble full av vann på grunn av høye bølger og kom seg aldri til mål. Arbeid og utvikling av klubben gikk bra noe som sørget for at den 1. Juni 1915 ble det bygget et eget klubbhus på saeøya.