Hva er roing?
Kapproing er en gammel aktivitet som er kjent fra Oldtiden i Athen og vikinger, historikere forteller at konkurranser i roing ble drevet på Nilen for 3600 år siden. Ordet regatta (konkurranse i roing) oppstod med ro konkurranser i Venezia under middelalderen hvor de brukte kondoler.
På 1600 tallet startet rokonkurranse mellom engelske fiskere, yrkesroere og fergemenn, senere skulle berømte regattaer bli arrangert på river Thames på 1715 tallet. Britiske skoler og universiteter var tildlig aktive hvor man har fått den berømte Oxford - Cambrigde regattaen, som startet i 1839 og er ennå aktiv. (se roing og trening for mer informasjon om roing)
Oppstart av klubben
Vår Naboby fredrikstad var den første i Norge til å stifte roklubb i 1877. Det ble gjort forsøk i slutten av 1800 tallet å stifte en roklubb i Halden, men ble dessverre ingen suksess. Noen år senere møttes noen menn som klarte å danne Haldens roklub den 08. August 1908. Det var Otto Flor, Jon Gudbrandsen, Peter W. Petersen, Ingvar søraas og brødrene Edvart, Yngvar og Bjarne Sem.
Det ble iverksatt arbeid for å samle inn penger og en innerigger ble bestilt i 1909 og annkom roklubben i 1910. Med båt på plass ble båthus leid ut av godseier P.M Anker. Båthuset lå like ved Dagens rolokaler men brant ned på 70 - tallet.
Haldens roklub debuterte på sin første regatta i 1911, noe som endte i dramatikk da båten ble full av vann på grunn av høye bølger og kom seg aldri til mål. Arbeid og utvikling av klubben gikk bra noe som sørget for at den 1. Juni 1915 ble det bygget et eget klubbhus på sauøya.
I 1919 tok Gunnar Ubberud, Kjell Museus, Jacob Kile, K. Hemstad og cox Henry Hauge klubbens første NM gull i junior innerigger i Berngen. I en periode på 20-tallet var det lite deltakelse på regattaer, først i 1928-29 kom klubben tilbake på regattabanen. I 1030 overtok Ottar Linde Nilsen, en tidligere ormsundroer, både formannsansvaret og instruktøransvaret. Ikke lenge etterpå tok var den firer som presterte i NM som igjen ble arrangert i Bergen. Laget tok gull i både junior og Senior klassen. Laget besto av Gunnar Kristoffersen, Wilhelm Nyquist, Ole Fladeby, Fredrik Rask og cox Ottar Linde Nilsen.
En dameavdeling ble opprettet i 1933. oppgavene var primært å hjelpe med arrangementer og tiltak for å skaffe penger til båter og utstyr. I 1938 var det hele 7 firerlag på trening i klubben, det var på vei til å bli en stor periode, men krigutsbryddet stanset all aktivitet på klubben. Etter krigen var klubbkassa tom, mye av matriellene bar preg av misskjøtsel. Etter hvert som ting kom på plass overtok Øystein Holm-Olsen formannsvervet og var fast bestemt på hviklen vei klubben skulle ta, det var oppover og fremover.